Olej marula w pielęgnacji włosów

Lawinowo rośnie liczba zwolenników oleju marula. Osoby, które miały styczność z tym produktem zgodnie twierdzą, że jest to następna oleju kokosowego. Jego właściwości zbliżone są do tych, które reprezentuje olej arganowy, lecz marula jest o wiele lżejszy i pachnie zdecydowanie przyjemniej. Chcesz poznać właściwości oleju marula i jego zastosowanie? Czytaj dalej.

Skąd wziął się olej marula

Olej marula pochodzi z terenów Afryki Południowej, której niektóre obszary gęsto pokrywają drzewa marula. To właśnie te rośliny wydają owoce, z pestek których tłoczy się drogocenny olej. Rzeczą niezwykłą jest fakt, że kobiety zamieszkujące te tereny same ręcznie tłoczą olej z tych jakże twardych pestek.

Olej marula i jego zastosowanie w kosmetyce

Kobiety zamieszkujące tereny Afryki Południowej od wieków stosują olej marula jako znakomite remedium na suchą skórę. Palące słońce potrafi pozostawić trwałe ślady na skórze, lecz marula doskonale sobie z tym radzi. Dzięki swojej lekkiej konsystencji olej ten z powodzeniem można aplikować na delikatną skórę wokół oczu, w leczeniu stanów zapalnych skóry oraz wielu innych schorzeniach.

Oryginalne opakowanie naturalnego oleju marula nie należy jednak do najtańszych. Większość klientek przekonuje fakt, że jest on niezwykle wydajny i może być użytkowany przez wiele tygodni pod warunkiem prawidłowego przechowywania.

olej marula

Wyjątkowe cechy produktu

Niezwykłe właściwości oleju marula sprawiły, że aktualnie traktuje się go jako następcę legendarnego oleju kokosowego. Ciekawe jest porównanie do oleju arganowego, który dotychczas uchodził za przełomowy kosmetyk w walce ze suchą skórą czy łamliwymi włosami.

Olej marula charakteryzuje się bogactwem cennych składników. Mowa tu przede wszystkim o sporej ilości kwasów tłuszczowych omega-9, które na długo nawilżają skórę. Witaminy C i E obecne w składzie rozświetlają cerę i korzystnie wpływają na redukcję stanów zapalnych. Co więcej, olej marula posiada składniki o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Bogaty skład pozostawia skórę napiętą, bez oznak starzenia się.

Marula w praktyce

Olej marula jako jeden z nielicznych produktów w przemyśle kosmetycznym jest bardzo lekki i szybko się wchłania. Jedną z jego ogromnych zalet jest fakt, że nie zatyka on porów. Dzięki temu z właściwości oleju marula mogą korzystać osoby o cerze mieszanej oraz tłustej. Specyfik dedykowany jest również osobom z przebarwieniami czy problemami skórnymi.

Konsumentki szybko przekonały się o skuteczności oleju w zmaganiach ze skórką pomarańczową. Marula świetnie napina skórę i wygładza nierówności na powierzchni skóry.

Jeśli chodzi o włosy, olej marula należy stosować na końcówki. Przeciwdziała to ich rozdwajaniu, co wpływa na ogólną kondycję włosa, jego blask oraz nawilżenie. Kosmetyk nie powoduje obciążenia włosów, a co za tym idzie – nie ma obaw o przyklapniętą, pozbawioną witalności fryzurę. Olej marula jest więc polecany także kobietom o cienkich lub rzadkich włosach.

Znasz inne zastosowanie oleju marula? Koniecznie podziel się tym z nami w komentarzu.

0 comments
0 likes
Prev post: Jak zadbać o krótkie włosyNext post: Jak olejować włosy na mokro

Related posts

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Najnowsze wpisy
Najpopularniejsze wpisy
O mnie
o mnie

Cześć, jestem Agnieszka.
Witam Cię na moim blogu, na którym opisuje sposoby i techniki na piękne włosy, zdrową skórę i wiele więcej.